Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak sprawdzić, czy tab jest kliknięty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie otóż,

jak powinien wyglądać kod że jeśli gracz (na serwerze minecraft) będzie trzymał klawisz ''Tab" i naciśnie LPM to wykona się jakaś funkcja. Da ktoś linka do kodu aktywnego klawisza czy coś?

Z góry dzięki

Opublikowano

Masz na myśli bukkita?

nie da się sprawdzać wciśniętych klawiszy.

W pewnym sensie. Bo chodzi mi oto że jak gracz będzie oglądał tablicę graczy (lista domyślnie "Tab") to jak kliknie LPM to coś się stanie

Opublikowano

Według mnie to jest modyfikacja GUI i musisz zrobić to po stronie klienta. Dawno w minecrafta nie grałem może coś zrobili od tej pory dla modów. Ale raczej należy zrobić to po stronie klienta .

MikartPL.png

Opublikowano

a nie ma funkcji w bukkicie taka jak: listplayer() czy coś że jeśli tablica listy graczy jest oglądana przez gracza to w tedy jest true czy coś

Opublikowano

a nie ma funkcji w bukkicie taka jak: listplayer() czy coś że jeśli tablica listy graczy jest oglądana przez gracza to w tedy jest true czy coś

Wydaje mi się (nie daje tu pewności)

że tablica gracza jest tylko przez server aktualizowana, ale gracz może ją oglądac kiedy chce bez informowania o tym servera. podobnie jak z otwieraniem własnego EQ, nie da się sprawdzić kiedy gracz otworzy własne EQ(skrzynki itp to już co innego)

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Aha ale da się zmieniać wygląd tablicy graczy w hashmapach jeśli naciśnie tab, tak?

eeem, samą tablice da sie aktualizować, ale nie da się wykryć kiedy gracz chce ją zobaczyć -> musisz ją aktualizować co jakiś czas samemu, nie ważne czy ktoś patrzy czy nie.

BukkitSmerf

Opublikowano

Ale mi chodzi na zasadzie takiej jak: gracz kliknie LPM (jest taka funkcja) to wykonuje się jakaś czynność. Jest to w pluginie "Zoom". Gracz klika w item LPM lub PPM (ustawiany w configu (item i kliknięcie)) to mu przybliża ekran(za pomocą efektu potki).

Opublikowano

Ale mi chodzi na zasadzie takiej jak: gracz kliknie LPM (jest taka funkcja) to wykonuje się jakaś czynność. Jest to w pluginie "Zoom". Gracz klika w item LPM lub PPM (ustawiany w configu (item i kliknięcie)) to mu przybliża ekran(za pomocą efektu potki).

No to event od Interakcji i sprawdzasz jaki item gracz ma w ręce

BukkitSmerf

Opublikowano

możesz tylko z tymi które wchodzą w interakcję z przedmiotem czyli przyciski myszy w sensie lewy i prawy przycisk. Ale jak naciskasz tab to lista graczy jest pobierana z serwera i bukkit nie rozpoznaje tego jako kliknięcie tab tylko jako pobranie listy czyli jak by gracz wpisał /list i klient pobiera tylko listę graczy i sam tworzy tabelkę na której wypisuje to co pobrał z serwera ale serwer nie posiada eventu który mógł by takie coś wyłapać.

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Jak Możesz To Daj Lajka,Życie To Nie Bajka :D

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

możesz tylko z tymi które wchodzą w interakcję z przedmiotem czyli przyciski myszy w sensie lewy i prawy przycisk. Ale jak naciskasz tab to lista graczy jest pobierana z serwera i bukkit nie rozpoznaje tego jako kliknięcie tab tylko jako pobranie listy czyli jak by gracz wpisał /list i klient pobiera tylko listę graczy i sam tworzy tabelkę na której wypisuje to co pobrał z serwera ale serwer nie posiada eventu który mógł by takie coś wyłapać.

Wcisnięcie TAB nie piobiera żadnej listy, listę masz cały czas u siebie, bukkit jedynie podczas logowania gracza wysyła nowy packet o tym że pojawił się nowy gracz i client ma go dodac do tej listy.

Dlatego nie mozliwe jest wykrycie kliknięcia TAB - jest to po stronie clienia.

BukkitSmerf

Opublikowano

@up możliwe nie zagłębiałem się w to bo mi to nie potrzebne

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Jak Możesz To Daj Lajka,Życie To Nie Bajka :D

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

Ok a jak zmodyfikować klienta tak żeby gdy włączy launcher i się zaloguje to zamiast w menu głównym mc guzik "Multiplayer" pojawił się "Wejdź na serwer" i jak kliknie ten przycisk to go loguje na serwer

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...